"Everyone you meet is fighting a battle, you know nothing about. Be kind. Always."
Robin Williams



När behöver jag söka hjälp?

När är det dags att söka hjälp? Det finns såklart inget exakt svar på den frågan men här beskrivs några scenarier.

Det är vanligt att söka hjälp när du är i en period av hög press och stress för att få stöd att hitta strategier och verktyg för att ha en fungerande vardag. Det kanske finns sjukdom i familjen, svårigheter i familjerelationer, skilsmässa, obalans eller frustration när det finns familjemedlemmar med särskilda behov.
Här kan det vara rätt med samtalsterapi alternativt coaching. Beroende på situationen kan det räcka med några samtal eller så har du behov av stöd under en längre period.

En vanlig situation är att uppleva att det fattas något i livet. Att du borde vara nöjd, du har allt som behövs men det ändå finns en slags tomhet och en längtan efter något mer. Det kan också handla om att du sitter fast i ett återkommande mönster med beteenden och vanor som inte gynnar dig längre, till exempel i käreksrelationer eller i arbetet/karriären. I båda dessa fall är samtalsterapi rätt, och psykosyntes som terapiform speciellt främjande.

En annan vanlig situation kan vara att du har satt upp ett mål eller en tydlig önskan att uppnå något specifikt, till exempel om jobb och karriär. Här passar coaching bäst.

life

Samtalsterapi

I samtalsterapi inleder vi med att prata om var du är just nu i livet, hur dina förutsättningar ser ut just nu. Vi tar sikte mot vad din längtan är, vad du strävar efter. Vi undersöker vad som hindrar och skapar frustration. Vi utforskar vilka förändringar som behövs, vad du vill utveckla hos dig själv. Vi arbetar varsamt för att läka dina sår från barndomen eller andra trauman. Samtidigt öppnar vi för utveckling av tillbakahållna kvaliteter och uttryck.

Beroende på dina förutsättningar och preferenser väljer vi de övningar och verktyg som passar dig bäst för din utveckling. Förutom vanlig dialog kan det handla om guidade mediationer (vanligt inom psykosyntesterapi), gestaltarbete, situationsanalys (och andra typiska interventioner inom KBT-terapi), skriva dagbok, övningar som metaforer (hämtade från ACT) och flera andra. Du får också insikt i modeller som beskriver olika aspekter av människan i livet.

Med ett grundligt inre arbete får du starkare självkänsla och självmedkänsla, ökad medvetenhet om känslor och behov, kapacitet att hantera livets med- och motgångar på ett mer sunt och moget sätt samt större livsglädje.

I samtalsterapi kan du till exempel få hjälp med att:
- stärka självkänslan
- förändra mönster och vanor i till exempel käreksrelationer eller arbetet/karriären
- hantera utmaningar och frustrerande situationer
- bearbeta sorg
- förlåta andra och/eller dig själv
- bli mer medveten om din integritet och dina gränser
- känna mening och livsglädje

pathway

Coaching

Kännetecknande för coaching är att du arbetar mot att nå ett specifikt mål. Målet kan handla om nästan vad som helst. Coaching kan likna terapi till stor del i att vi utforskar de hinder och frustrationer som begränsar dig i att nå det du vill. Skillnaden är att vi inte fördjupar oss i din barndomshistoria eller andra trauman utan fokuserar på de förutsättningar och kvaliteter du har idag.

I coaching kan du till exempel få hjälp med att:
- stärka självkänslan
- förändra mönster och vanor till exempel i käreksrelationer eller i arbetet/karriären
- hantera utmaningar och frustrerande situationer
- förlåta andra och/eller dig själv
- kommunicera tydligare och bättre
- bli mer medveten om din integritet och dina gränser

path

Parterapi och relationscoaching

Vid första mötet berättar ni båda vad ni vill ha hjälp med och vad ni hoppas uppnå med terapi/coaching. Ni får båda lika stor möjlighet att komma till tals och få utrymme att bli hörd och förstådd. De första mötena handlar oftast mest om att få uttala både frustrationer, möjligheter och längtan. För att komma till en mer bestående förändring brukar det behövas minst 5-10 möten där båda parter aktivt vill delta i ett utvecklingsarbete, även på hemmaplan.

I terapirummet får du på ett strukturerat sätt möjlighet att lära känna sidor - av både dig själv och din partner - som du kanske inte varit i kontakt med tidigare. Parterapi kan på det sättet ge er möjlighet att möta varandra på ett djupare plan där ni får guidning i att dela till exempel erfarenheter och sår och finnas som stöd för varandra.

couple

Stresshantering - hitta ett inre lugn

Om du upplever en återkommande inre oro, stress eller ångest kan coaching hjälpa dig att bli vän med din oro och stress. Du arbetar med att hitta sätt att lugna dig själv i stunden men också att finna ett mer balanserat sätt att leva ditt liv. Du lär dig hushålla med din inre energi. Du lär dig att lyssna till samspelet mellan dina kroppsförnimmelser, känslor och tankar.
Om du upplever dig själv som högkänslig, kan du ha nytta av att utforska hur du kan vara mer varsam med din inre energi.

heart

Om psykosyntes som terapiform

Psykosyntesterapi vilar på en viss livs- och människosyn snarare än på specifika tekniker eller metoder. Därför kan tekniker från terapiformer som till exempel KBT, ACT, schematerapi och relationell terapi användas under terapin. Det som avgör vilken metod och teknik som ska användas i terapin är klientens preferenser och behov, relationen mellan terapeut och klient samt terapeutens kompetens och förmåga, snarare än en statisk teori.

Psykosyntes har ambitionen att vara en psykologi som adresserar både känslomässiga och kognitiva aspekter, höjdpunktsupplevelser och trauman, intuition och förnuft, kreativitet och vilja, kropp och själ. Psykosyntesen innehåller även en utvecklad teori om självförverkligande som en process mot ökad kontakt med både det personliga och det universella i tillvaron.

En integrativ, dynamisk, transpersonell psykoterapi (IDTP) är ett sätt att beskriva psykosyntesen. Psykosyntesen är en holistisk psykologi som inkluderar flera dimensioner av tillvaron, men med fokus på frågor om mening och syfte. Centrala hörnstenar är frihet och vilja. Samtidigt som människan har en frihet att välja bär vi också ansvar för vårt eget beteende och för hur vi förhåller oss till livet i stort.


Beskrivningen av psykosyntes som terapiform är hämtad från boken Psykosyntes – en introduktion till teori och metod av Philip Bäckmo.

tree